Deseori avem tendinta sa cumparam lucruri pe care le vedem la altii si ne impresioneaza, chiar si daca e vorba de obiecte de decor, care ne definesc intimitatea spatiului sau stilul personal. 

Ne inspiram din ce pare ca este disponibil  pe piata si alegem, folosindu-ne simtul practic, o optiune in functie de constrangerile  spatilului, de buget si de conditiile de livrare. 


Corpurile de iluminat sunt obiecte cu importanta deosebita, desi uneori ne scapa asta din vedere. Ele, pe langa aportul functional de sursa de lumina, reprezinta un element central de decor intr-o incapere. O lustra deosebita sau un pendul vintage au puterea de a centra gravitatia acelui spatiu si de a fi sursa de simetrii.  Chiar si o banala aplica moderna, sau vintage, are puterea de a negocia stilul si gustul unui dormitor, sau  ale unui vestibul si sa faca diferenta intre un spatiu anost si un decor atractiv primitor. 


Lucrul uitat adesea este ca, de obicei, corpurile de iluminat  vor atarna de tavanul casei tale, sau ii vor pazi peretii, o vreme foarte indelungata.  Foarte des, vezi o casa renovata de doua trei ori, timp in care acelasi corp de iluminat atarna de tavan, ce-a fost mai intai lustra moderna, apoi doar un decor demodat, ca sa devina, cu suficienta rabdare sau zgarcenie, o lustra vintage . 

Desigur, nu ar trebui, casa ar trebui sa evolueze o data cu tine, dar oamenii tind sa se ataseze de spatiul si obiectele lor.


De aceea conteaza ca atunci cand cautam un obiect de decor, ca-i pendul, sau lustra, sau alta sursa de iluminat, sa-l putem gasi pe cel ce ni-l dorim. Probabil ca exista zeci de mii de modele din fiecare tip de corp de iluminat, iar pe site-ul Insignis poti gasi peste 3000 de modele si tot adaugam, cautand noi furnizori si noi stiluri, dintre cele mai inedite.


Desigur, nimeni nu are timp de derulat prin 3000 de modele, nimeni nu are rabdarea de gasi pe bajbaite, navigand la intamplare, ceea ce-si doreste, desi noi facem tot posibilul sa mentinem un timp de incarcare cat mai redus si  fluiditate in navigatia prin magazinul nostru online. 


Majoritatea vizitatorilor de pe site-ul nostru, ca si de pe altele altele, nu deruleaza prin  mai mult de 150-200 de produse, indiferent cum ar fi asezate in pagini. Acest numar este, fara indoiala, redus, raportat la numarul de optiuni disponibile pentru selectia de corpuri de iluminat.  Pentru a usura cautarea am pus structurat tipurile de corpuri de iluminat pe categorii relevante si am pus la dispozite un set relevant de filtre care ofera posibilitatea de a vedea fie doar produsele  cu un anumit stil de design  ( de exemplu, poti cauta un pendul industrial, sau o aplica shabby, ori o plafoniera minimalista).


Altfel, poti alege sa vezi doar corpurile de iluminat de la anumiti furnizori recunoscuti international ( filtru dupa brand) , sau poate te intereseaza o lustra cu un anumit numar de becuri, sau care sa aiba o anumita putere electrica maxima ( filtru util daca cauti un corp de iluminat LED, din cele cu forme deosebite ale surselor de lumina, care nu sunt oferite cu becuri universale), ori o caracteristica de o importanta majora este culoarea.  Pentru toate acestea am creat filtre, care te vor ajuta sa nu pierzi mult timp si sa gasesti totusi corpul de iluminat potrivit.  Important este sa stii ce ai nevoie. 


Alegerea primara pe care trebuie sa o faci este tipul de corp de iluminat de care ai nevoie.Sa fie un candelabru impresionant?


Criteriul eliminatoriu pentru acest tip este inaltimea . Un candelabru de 50-60 cm are nevoie de o inaltime minima de 2.4 -2.5m , dar si la aceasta inaltime se recomanda cel mai bine sa fie montat deasupra unei mese, pentru a nu se trece pe sub el cu disconfort si frica de a-l lovi cu capul. Ideal ar fi sa ne uitam la un candelabru in asa fel incat dupa montaj, daca se trece pe sub el, sa ramana o inaltime de la 2.1 m in sus.  Daca incaperea  nu are macar 2.4 metri in inaltime, un candelabru s-ar putea sa nu fie cea mai potrivita alegere. Exista solutii de design, tot cu suprapunerea deasupra unor mese, zone prin care nu se trece, dar implica si alegerea mai multor corpuri de iluminat si tipuri de corpuri de iluminat, foarte probabil, pentru acea incapere. Deasupra unei mese, un candelabru trebuie pozitionat cam la 75-90 cm inaltime (masurata de la nivelul mesei).

Altfel, pentru o camera sub 2.5 m inaltime, o solutie mai buna este o lustra compacta. 


Diametrul unui candelabru este la fel de important. O camera de 3.7 x 3.7 m  se potriveste unui candelabru de  60 de cm si necesita 2-3 surse de iluminat (becuri) care sa totalizeze 1500-1800 de lumeni. Unul  mai voluminos de-atat va "manca" din spatiu  si va da o senzatie de camera ingusta. Unul mai mic probabil va trebui ajutat de alte corpuri de iluminat . O camera de zi  de  5 x 5 m , cu o inaltime de 2.7 m se poate infrumuseta cu un candelabru cu diametru de pana la 80 cm si inaltimea de 60 cm, ideal cu cat mai multe surse, de la 5 in sus care sa ofere o lumina de 2000 - 2500 de lumeni. 


Forma spatiului determina forma candelabrului.  Un candelabru inalt care creaza o axa de simetrie sau un centru de reper se potriveste unei sali de bal, unui centru expozitional, unei camere de zi  cu inaltime mai mare decat un etaj standard de casa, sau pe casa scarilor.


In general, un candelabru este solutia daca ceea ce vrei este un centru de atractie pentru spatiul tau si ca lumina sa cada  radiata omogen dinspre centrul incaperii.Un pendul inedit?


Acest tip de corpuri de iluminat este foarte la moda acum. Le caracterizeaza posibilitatea crescuta de a le  personaliza, iar folosirea lor este indicata atunci cand vrei sa dai o tusa artistica incaperii tale, cand vrei sa subliniezi un anume tip de persojnalitate si stil, care nu pot fi cuprinse atat de in detaliu de un candelabru, o lustra sau o plafoniera.


Trebuie luata in calcul  caracteristica principala a unui pendul, anume ca-i conceput sa focalizeze lumina pe o anume zona, sau intr-o anume forma si tocmai faptul ca-i lipseste acea simetrie pe 3 axe pe care, in general, un candelabru o dezvolta, necesita ca spatiul sa fie de dinainte gandit pentru un anume tip de iluminat,  instalatia electrica trebuie gandita si amplasata intr-un anume fel, un fir care iese din tavan in jumatatea camerei e greu sa gazduiasca un pendul, sau un set de pendule si sa puna casa intr-o lumina buna


Odata satisfacuta pozitionarea corpului de iluminat, pendulul este mai putin prtentios cu privire la inaltimea incaperii, o solutie de iluminat putandu-se usor planifica pentru orice dimensiuni, prin multiplicare si tot ce ramane de facut este sa reflectezi ce stil te prinde cel mai bine, pentru ca exista in oferta noastra penduluri destul de deosebite chiar si pentru tine.
O plafoniera sau o aplica cinstita?


Uneori tot ceea ce ai nevoie se pot contura prin minimalism si discretie. Alteori pur si simplu spatiul tau nu permite altceva. Daca te regasesti intr-o casa unde instalatia electrica a fost deja proiectata si realizata clasic si pare ca nu ai scapare de la condamnarea la o viata monotona, pentru ca fie dimensiunile nu-s suficiente pentru o lustra mare cat ego-ul tau, fie n-ai cum sa-l personalizezi folosind pendule, tot poti sa faci ceva pentru a-ti imprima propriul stil si a trai relaxat si dupa gustul tau. 


Avem un numar suficient de mare de plafoniere si aplice moderne, minimaliste, scandinave, in diverse forme si culori si tot ce trebuie sa faci este sa calculezi, in functiede camera ta, cam de cata lumina ai nevoie si-n functie de asta ai sansa de a-ti transpune in casa ideile.