Pentru a defini stilul eclectic în cateva cuvinte şi pentru a fi pe înţelesul tuturor, acesta presupune folosirea obiectelor decorative cu aspect sau design antichizat într-un spaţiu modern. Dar poate că aceasta este cea mai importantă antiteză decorativă, dată ca exemplu pentru a înţelege cât mai bine trăsăturile acestui stil, căci el se poate extinde iar combinaţiile ce pot defini stilul sunt numeroase: luxos şi modest, rustic şi modern sau opulent şi simplu.

Ceea ce oferă libertate acestui stil este tocmai uşurinţa cu care pot fi alese obiectele decorative din două categorii diferite. Însă tocmai această libertate îl poate face şi extrem de dificil. În decorarea unui spaţiu poţi alege un strop dintr-un stil, un strop din altul însă ele trebuie foarte bine proporţionate şi echilibrate pentru a nu da impresia de kitsch.

De ce prinde acest stil? Când este realizat bine, decorul eclectic transmite ideea că adoptarea lui corectă respectă fundamentele designului de bun gust. Nu există o îngrădire între a alege decoraţiuni din diverse perioade pentru că acest stil poate găzdui o gamă largă din obiectele dumneavoastră preferate.

Acest stil nu este unul consacrat însă cu siguranţă dezvoltă o puternică energie de contrast. Dar pentru a înţelege mai bine cum funcţionează acest stil vom da un exemplu concret. Astfel presupunând că dumneavoastră v-aţi ales elementul cerc sau rotund folosit ca şi o ancoră sau punct comun pentru forma decoraţiunilor ce urmează să le folosiţi. Astfel pe perete puteţi utiliza un ceas din dantelă , în timp ce în mijlocul camerei un set de măsuţe de cafea îşi poate face cu uşurinţă locul, păstrând aceeaşi formă o decoraţiune de perete se poate încadra de minune, în timp ce pe comodă o veioză delicată poate întregi decorul. Practic ce avem în comun? Nimic, decât forma rotundă şi niste decoraţiuni bine alese care împreună să nu creeze o dezordine arhitecturală.

Acestea sunt câteva sugestii despre cum ar trebui să adoptaţi acest stil, ţinând cont că acest stil nu este pentru toate gusturile iar pasul spre ridicol nu este unul foarte mare. S-ar putea să dureze ceva timp până să găsiţi combinaţia perfectă între mobilier şi accesorii pentru a crea acel echilibru plăcut între stiluri opuse.