Bucătăria este inima unei case care deserveşte nu doar la pregătirea mâncării ci şi la servirea mesei în familie, depozitarea diverselor alimente şi ustensile , precum şi primirea diverşilor oaspeţi. Designul şi funcţionalitatea bucătăriei trebuie să se potrivească cu toate aceste activităţi enumerate mai sus şi tocmai de acea accesoriile de bucătărie sunt din ce în ce mai populare.

Într-o încăpere unde cureţi, tai, prăjeşti, manipulezi diverse alimente, a avea iluminatul potrivit este un lucru esenţial. Pe lângă aspectul practic, a avea iluminatul potrivit înseamnă aţi transforma bucătăria într-un spaţiu primitor care te ajută să-ţi defineşti stilul. O lustră care atârnă deasupra insulei poate deveni elementul care captează şi este în centrul atenţiei într-o bucătărie, în timp ce luminile bine plasate sub corpurile suspendate vor asigura că nici un colţ din această încăpere nu este privat de lumină.

Dacă eşti pe punctul de aţi amenaja bucătăria sau doar doreşti să realizezi unele schimbări iată ce ar trebui să cunoşti legat de iluminatul în bucătărie:

Ce fel de lumină se potriveşte cel mai bine în bucătărie?

Atâta timp cât bucătăria îmbină cele două sarcini pe care le-am pomenit înainte, adică cel social de întâlnire şi servire a mesei şi cel funcţional de pregătire a mâncării, trebuie neapărat să existe o combinaţie între iluminatul ambiental, cel care crează atmosfera, şi iluminatul funcţional cel care ne ajută în diversele operaţii gastronomice. Luminile ambientale vor avea o legătură directă cu starea noastră de spirit, de aceea iluminatul trebuie realizat cu o lumina caldă, în timp ce iluminatul funcţional trebuie să fie dirijat exact asupra zonei de lucru, fie ea o insulă sau un blat. Cheia succesului este ca cele două surse de lumină să fie perfect echilibrate astfel încât bucătăria să fie pe cât de caldă şi primitoare pe atât de funcţională.

Ce tipuri de corpuri de iluminat ambiental ar trebui să folosim?

Piaţa oferă o gamă largă de produse pentru iluminat ambiental majoritatea având fixarea în plafon. Încercaţi să le urmăriţi pe cele a căror înălţime este ajustabilă faţă de punctul de fixare, pentru a putea poziţiona la înălţimea dorită. De asemenea dacă spaţiul este suficient de mare se poate opta chiar şi pentru folosirea candelabrelor, ceea ce va da o notă de personalitate bucătăriei. Ceea ce vă propunem noi însă sunt corpurile de iluminat care au căpătat noi funcţionalităţi faţă de proiectarea iniţială, acest lucru înscriindu-le în stilul de design industrial . O astfel de lampă ar fi lampa alb antichizat pe care noi v-o punem la dispoziţie.

Ce tipuri de iluminat funcţional ar trebui să folosim?

Ca şi în cazul corpurilor pentru iluminat ambiental şi pentru cele de iluminare funcţională există o mulţime de variante disponibile în comerţ. Una dintre soluţiile frecvent utilizate este montarea lor sub corpurile suspendate ceea ce va asigura o perfectă iluminare a blatului de lucru. Lustrele pot fi de asemenea utilizate pentru diverse sarcini, atâta timp cât ele sunt bine plasate în spaţiu şi asigură o iluminare corespunzătoare. Ceea ce este obligatoriu la iluminatul functional este ca lumina obţinută să fie una corespunzătoare pentru a ne asigura că alimentele vor fi pregătite în condiţii de maximă siguranţă şi igienă.

Atunci când alegeţi corpurile de iluminat pentru bucătărie urmăriţi ca acestea să fie uşor de curăţat, să fie realizate din materiale durabile iar becurile folosite să fie unele de putere pentru a oferi o lumină corespunzătoare. Bucătăriile sunt zone de trafic întens, cu fluctuaţii de temperatură, aburi, fum şi alimente care pot fi dăunătoare corpurilor de iluminat tocmai de aceea alegeţi cele mai potrivite şi trainice corpuri de iluminat pentru bucătăria dumneavoastră.