Aflându-ne la acelaşi capitol şi anume bucătăria, subiect pe care l-am abordat în urmă cu câteva zile şi anume Iluminatul în bucătărie , am hotărât ca şi astăzi să păstrăm aceeaşi temă şi să discutăm despre accesoriile de bucătărie . A avea ustensilele potrivite într-o bucătărie înseamnă să creşteţi valoarea bucătăriei dumneavoastră dar în acelaşi timp să vă dezvoltaţi sau îmbunătăţiţi aptitudinile de bucătari.

Un adevărat bucătar trebuie să aibă la dispoziţie un adevărat arsenal care să-i fie la îndemână şi pe care să se poate bizui la orice oră dar să fie clar, nu ustensilele vor găti în locul dumneavoastră iar talentul şi iscusinţa nu constau în accesorii, un bucătar adevărat fiind gata să improvizeze oricând. Astfel accesoriile elementare care ar trebui să se găsească în orice bucătărie constau în: desfăcător de conserve, curăţător de legume, spatulă , tel , răzătoare, tocător, strecurătoare, cuţite şi foarfece de bucătărie. De asemenea pentru pregătirea ingredientelor va fi nevoie şi de un bol pentru amestecat, precum şi de o mănuşă şi un prosop pentru cazul în care dorim să scoatem tăvile fierbinţi din cuptor.

Pe lângă accesoriile de bază cu siguranţă vă va fi foarte util şi un cronometru precum şi un termometru de bucătărie pentru a verifica dacă puiul pe sticlă care tocmai îl pregătiţi pentru masa de duminică a atins temperatura de coacere. Ustensilele ceramice sunt foarte utile deoarece previn oxidarea legumelor în timp ce o râşniţă ne va ajuta foarte mult în a ne pregăti chiar noi zahărul praf.

Dar să nu uităm de modul în care ne depozităm alimentele fiindcă o păstrare corespunzătoare le va oferi prospeţimea în care constă secretul oricărei mâncări. Astfel chiar dacă nu suntem într-un restaurant cu pretenţii ci doar în bucătăria căminului nostru, sarea, piperul, oţetul şi uleiul pot fi pastrate într-o olivieră ceramică . Chiar dacă sarea nu este un aliment foarte recomandat, dacă o utilizaţi, este de preferat să folosiţi sarea de mare în locul celei rafinate, la fel şi uleiul de măsline iar în cazul oţetului nu trebuie să utilizaţi oţetul de bucătărie obţinut chimic ci trebuie să căutaţi oţeturile obţinute prin fermentaţie, în special cel de mere. Unele alimente cum sunt cafeaua au nevoie de locuri întunecoase pentru păstrare de aceea ar fi recomandat ca recipientele în care se depozitează aceste produse să fie unele care nu permit luminii să pătrundă.

Ustensilele şi accesoriile de bucătărie sunt disponibile într-o varietate extrem de mare pe piaţă, disponibile în forme, culori şi materiale diferite acestea vor fi gata oricând să vă fure ochii, însă întodeauna trebuie să ne gândim dacă accesoriul respectiv este întradevăr potrivit pentru operaţiunile pe care le desfăşurăm în bucătărie.