Poate ca tocmai ce te-ai mutat, sau ti-ai cumparat o casa si te-ai ales cu o bucatarie plictisitoare si fada, sau poate n-ai avut ce-a mai buna inspiratie cand ai proiectat-o si-ai finisat-o, sau renovat-o; ori  pur si simplu te-ai saturat de vechiul design si vreo s-o faci sa-ti fie draga, dar cumva fara sa demontezi toata gresia, faianta si mobila de bucatarie, ca desi stim cu toti ca vara este anotimpul renovarilor capitale, la fel este si anotimpul vacantelor. Si parca a doua varianta suna mai bine decat sa ai si vacanta asta santier in casa, nu?

Si totusi exista solutii pentru a alunga monotonia din bucatarie chiar si fara a apela la bormasini si mesteri constructori, care stim ca vara sunt un pic ocupati, cam pana prin octombrie, asa, daca nu cumva te-ai programat din martie. 


Sunt cinci aspecte cheie la  care sa te concentrezi pentru a crea un spatiu mai primitor si mai atractiv in bucataria ta. 


1. Accesoriile de mobilierToata lumea stie ca sfatul general e ca "mai luminos inseamna mai frumos". Corect, dar poate bucataria ta deja are gresie alba si mobila este tot alba si tavanu-i asemenea, eventual cu o aplica cu lumina alba, de mai luminos de-atat nu-i nici raiul si deja ai impresia ca ai nimerit la spital, sau daca albul e deja fad deacum,  un gri plouat in contrast cu vara si cu spiritul tau liber. 


Detaliile conteaza si diferenta o poti face din forme si culori. Cum am zis, e greu de inlocuit toata mobila, dar poate tot ai loc de un raft de depozitare, iar daca da, alege unul inedit, unul care sa dea o tusa aparte, ca o pudra fina de fard, sau ca un rimel care accentueaza formele existente, da-ntr-o lumina noua. 


Ar putea fi un raft auriu lucios, ale carui culoare si luciu s-ar putea potrivi in bucataria ta aducand un pic de glam daca asta iti lipseste, sau dimpotriva, poate ai nevoie de ceva mai degraba pseudo-practic si ai putea incerca un raft ce se-aseamana cu o fereastra, redand idea de portal, sau de evadare, in functie de ce iti place sa contemplezi.


Sau ar putea fi o simpla masa patrata  si un tapet lipit pe fundal, un procedeu destul de folosit si simplu de realizat. 

2. Culori pe rafturi

 


Daca ai deja tot spatiu pe care l-ai putea folosi ocupat cu elementele de mobilier necesare si simti ca orice adaugare mai mult ar reduce accesibilitatea si ar  incarca spatiul e, ok, nu trebuie sa insisti in aceasta directie, insa, in dulapurile si pe rafturile acelea monotone poti adauga culoare din ustensilele si accesorile depozitate, mail ales daca vorbin de acelea care-s la vedere.


O colectie de cani si vesela cu culori bine alese pot schimba complet imaginea ce o imprima bucataria ta pe retina si pot face diferenta de la "unde-i frigiderul ala sa-mi iau iaurtul, sau berea si sa fug d-aici "  la "ce-ar fi sa gatesc ceva inedit astazi!".


3. Efectul augmentativ-multiplicativ


 

Este efectul pe care-l reda o colectie.  Trebuie sa aveti macar o cunostinta care are o colectie impresionanta de lucruri inutile, care arata atractiv dar nu-i folosesc la nimic in afara de a ocupa spatiul in care este afisata. 

Pai, daca iti place ideea de a fi colectionar, poate poti face mai mult si mai bine de-atat.  Ce-ar fi sa ai o colectie de seturi de vesela care-i utila preferabil una ce chiar o folosesti des. Daca consumi frecvent cafea sau ceai, poti avea o colectie de cani de cafea sau ceai din cele mai inedite. Sau daca daca te regasesti destul de des cu felurite feluri de prajituri si alte dulcegarii in farfurioara ta, poate nu ar strica o colectie de farfurioare de prajituri. Ori daca esti un fin degustator de vinuri si-ai putea expune mica ta colectie de sticle sau decantoare.  Orice te caracterizeaza pe tine poate fi o buna sursa de inspiratie.